Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 GLOBALISASI @ DUNIA TANPA SEMPADAN

Go down 
AuthorMessage
cg sue
Admin
Admin
cg sue

Posts : 1606
Join date : 16/05/2009
Location : Sibu

PostSubject: GLOBALISASI @ DUNIA TANPA SEMPADAN   Mon Aug 03, 2015 3:45 pm

Maksud : Menurut Kamus Dewan globalisasi ia telah didefinisikan sebgai sebuah fenomena yang menjanjikan dunia mengecil dari segi perhubungan manusia yang disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat.

Unsur globalisasi @ dunia tanpa sempadan ini banyak memberikan kesan yang serius juga kepada negara yang terlibat dengan proses tersebut. Contoh ialah dari kesan aspek kemerosotan budaya dan juga nilai tempatan. Jika situasi ini semakin berterusan, kemungkinan penduduk luar bandar akan berada pada situasi kemerosotan akhlak dan budaya.


Sumber : http://zhardhia.blogspot.com/

_________________
Quote :
Sedikit pengetahuan yang dilaksanakan jauh lebih berharga daripada pengetahuan tapi tidak digunakan
Back to top Go down
http://pengajianamkertas2-cikgusue.blogspot.com
cg sue
Admin
Admin
cg sue

Posts : 1606
Join date : 16/05/2009
Location : Sibu

PostSubject: Re: GLOBALISASI @ DUNIA TANPA SEMPADAN   Mon Aug 03, 2015 3:49 pm

Awas dunia tanpa sempadan


PUTRAJAYA 19 Okt. - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengingatkan kerajaan dan rakyat negara ini supaya tidak terlalu ghairah dan mudah terpengaruh dengan konsep dunia tanpa sempadan yang diperkenalkan oleh Barat.

Katanya, ia adalah strategi halus kuasa dunia itu untuk menakluki negara-negara lain bukan melalui peperangan atau persengketaan, tetapi melalui ekonomi dan perdagangan.

Sambil memberi contoh konsep Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) misalnya, ia adalah satu perjanjian yang tidak memberi faedah yang besar kepada Malaysia.

''Negara Singapura yang merupakan negara pertama di rantau ini yang menandatangani perjanjian FTA dengan Amerika Syarikat mungkin tidak rugi apa-apa kerana negara itu mempunyai pelabuhan bebas cukai.

''Tapi jika FTA dijalankan di Malaysia, apa yang perlu kita korbankan?'' tanya beliau di hadapan kira-kira 200 hadirin pada majlis Wacana Intelek Ulung anjuran Persatuan Alumni Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini.

Dalam syarahannya yang bertajuk Strategi Memartabatkan Melayu di Dunia Tanpa Sempadan, Dr. Mahathir berkata: ''Kita kena faham betul-betul apa yang dikatakan dunia tanpa sempadan ini, kesan dan kebaikannya kepada negara supaya kita tidak terperangkap.Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/

_________________
Quote :
Sedikit pengetahuan yang dilaksanakan jauh lebih berharga daripada pengetahuan tapi tidak digunakan
Back to top Go down
http://pengajianamkertas2-cikgusue.blogspot.com
 
GLOBALISASI @ DUNIA TANPA SEMPADAN
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3 :: BAHAGIAN C (Karangan) :: Nota Rujukan & Informasi-
Jump to: