Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 peningkatan suhu dunia

Go down 
AuthorMessage
nazrah rah
Tahap Permata
Tahap Permata
nazrah rah

Posts : 163
Join date : 22/05/2012
Age : 25
Location : smk agama sibu

PostSubject: peningkatan suhu dunia   Wed Jul 31, 2013 11:37 am

Faktor-faktor kenaikan suhu.

Perindustrian. - kilang mengluarkan asap, karbon monoksida, gas beracun menyebabkan kesan rumah hijau; penggunaan CFC dalam racun arosol dan alat hawa dingin menyebabkan penipisan lapisan ozon.
Pengangkutan - pembakaran bahan api dari fosil seperti petrol oleh kenderaan menyebabkan kesan rumah hijau.
Pembalakan - penebangan hutan menyebabkan tanah terdedah kepada pancaran matahari dari hilang silara; kurang proses fotosintesis menyebabkan udara tidak seimbang kandungan udara (karbon dioksida, oksigen, proses sejat peluhan terganggu - rnenyebabkan kenaikan suhu. Pembalakan berterusan menyebabkan karbon dioksida bertambah.
Urbanisasi atau pertanian - pada awal pembukaan, pokok ditebang rnenyebabkan tanah terdedah kepada pancaran matahari dan tanpa pelindungan; bangunan batu, jalan raya dan cermin di kawasan urbanisasi atau bandar menyebabkan penipisan lapisan ozon dan cahaya ultra ungu terus ke permukaan bumi. Akhirnya, suhu meningkat.
Back to top Go down
 
peningkatan suhu dunia
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: