Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 bidang forensik

Go down 
AuthorMessage
wan wann
Tahap Permata
Tahap Permata
wan wann

Posts : 5
Join date : 22/05/2012
Age : 24

PostSubject: bidang forensik   Wed Jul 24, 2013 11:53 am

SAINS FORENSIK:twisted: 

Sains Forensik merupakan bidang yang meliputi pengajian dan penyelidikan merangkumi kajian forensik terutamanya kajian berkenaan proses pereputan tisu termasuklah faktor sekitaran dan tanah dan peranan mikro-organisma sebagai indikator. Skop bidang Forensik turut meliputi teknik pengenalpastian DNA, cap cari, tisu manusia, tulang, analisis kimia dan sebaginya. Penyelidikan dalam bidang sains forensik akan memberi ruang di dalam pembangunan kaedah terkini di dalam pengenalpastian sesuatu kes forensik. Penyelidikan juga boleh menjurus kepada pembangunan imej digital di dalam rekonstruktif sesuatu struktur tercerai. Bidang ini juga meliputi penyelidikan berkenaan keupayaan dan peranan haiwan seperti anjing yang mampu mengesan tisu manusia, dadah, bom atau bahan terlarang merupakan satu kaedah yang harus dikembangkan. Bidang sains forensik saling berkait dengan pelbagai disiplin seperti anatomi, fisiologi, mikrobiologi, kimia, molekular, farmakologi dan toksikologi:lol: lol!
Back to top Go down
 
bidang forensik
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: