Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 Jenayah Forensik Antarabangsa

Go down 
AuthorMessage
Atikah nyum2
Tahap Permata
Tahap Permata
Atikah nyum2

Posts : 26
Join date : 25/06/2012

PostSubject: Jenayah Forensik Antarabangsa   Wed Jul 24, 2013 1:07 pm

Mereka yang pernah menonton filem ikonik, Kill Bill tentang hidup seorang pembunuh upahan mungkin berasa kagum dengan 'prinsip dan maruah' yang diamalkan golongan pembunuh profesional di peringkat antarabangsa.

Bagi Penasihat Persatuan Pegawai-Pegawai Kanan Polis Bersara Malaysia (Respa), Datuk Mohd. Jamil Mohd. Hassan, kejadian pembunuhan bersenjata kini berlainan dengan zaman dahulu yang rata-ratanya dilakukan pengganas komunis.

Dalam soal penyeludupan senjata api, beliau berpendapat pihak yang mahu membawa masuk senjata mampu melakukannya dengan mudah walaupun telah banyak langkah pencegahan diambil pihak berkuasa di sempadan negara.

Mohd. Jamil bagaimanapun melihat masalah pembunuh upahan banyak bergantung kepada faktor manusia kerana bukan mudah untuk seseorang membunuh manusia lain.

"Untuk jadi pembunuh kena berani dan hati kena keras, bukan main tembak sahaja. Tidak semestinya ada senjata sudah boleh bunuh orang jika tiada kekuatan.

"Jika ada ketakutan dalam diri, tembak pun mungkin tidak kena. Itulah yang terjadi dalam kes tembak berkali-kali tetapi tidak kena pun pada sasaran," dakwanya.

Bekas Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral (B) Datuk Seri Zaini Mohd. Said pula menyifatkan trend baharu menjadikan rakyat Malaysia sasaran pembunuh upahan adalah sesuatu yang amat menakutkan.
Back to top Go down
 
Jenayah Forensik Antarabangsa
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: