Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 Apakah langkah-langkah yang dapat dipraktikkan oleh ibu bapa bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar?

Go down 
AuthorMessage
seyha94

avatar

Posts : 11
Join date : 22/05/2012
Age : 24

PostSubject: Apakah langkah-langkah yang dapat dipraktikkan oleh ibu bapa bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar?   Wed Jul 31, 2013 1:03 pm

Belakangan ini, kecelaruan tingkah laku seperti keganasan dalam kalangan pelajar kian leluasa di sekolah. Banyak guru enggan memegang jawatan guru disiplin apabila memikirkan risiko yang bakal dihadapi mereka. Antara pengalaman pahit guru disiplin termasuklah dipukul oleh pelajar dan harta benda mereka dirosakkan oleh pelajar nakal. Sebelum nasi menjadi bubur, langkah-langkah pencegahan perlulah dilaksanakan agar masalah tersebut tidak menjadi tokok dan nanah dalam diri pelajar. Persoalanya, apakah langkah-langkah yang dapat dipraktikkan oleh ibu bapa bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar?

Prakarsa perdana bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar dan ganas ialah ibu bapa perlulah menjadi suri teladan dalam keluarga. Hal ini demikian kerana kebanyakan pelajar akan terikut-ikut dengan tingkah laku ibu bapa mereka bersesuain dengan peribahasa bagaimana gendang begitulah tarinya. Oleh itu, ibu bapa hendaklah menjadi ikon dalam keluarga mereka dengan berkelakuan lemah lembut, baik hati, penyayang dan menunjukkan contoh teladan yang baik di hadapan anak-anak. Perkara ini secara tidak langsung dapat membentuk sahsiah dan akhlak anak-anak menjadi-jadi lebih baik. Andai kata, ibu bapa tidak menjadi suri telandan dalam keluarga sebaliknya berkelakuan tidak senonoh di hadapan anak-anak, sudah tentu kelakuan liar anak-anak tidak dapat dielakkan. Sesungguhnya, peranan ibu bapa yang menjadi suri teladan dalam keluarga merupakan salah satu langkah yang efektif bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar dan ganas.

Selain itu,ibu bapa juga perlu memberikan didikan agama yang sempurna kepada anak-anak sejak dari kecil lagi bagi mengelakkan mereka berkelakuan liar .Hal ini sangat penting kerana melalui didikan agama yang sempurna,anak-anak boleh membezakan perkara yang baik dan buruk seterusnya dapat mengelakkan anak-anak berkelakuan liar dan ganas.Dalam aspek ini ,ibu bapa perlulah memberitahu anak-anak mereka kesan dan akibat sekiranya berkelakuan kurang sopan.Bukan itu sahaja,ibubapa juga perlulah menetapkan nilai-nilai murni seperti kasih sayang,baik hati dan lain-lain didalam diri anak-anak .Andai kata,ibu bapa tidak memberikan didikan agama yang sempurna kepada anak-anak sejak dari kecil lagi sudah pasti perlakuan liar anak-anak tidak dapat dibendung kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. Pendek kata, didikan agama yang sempurna perlu diberikan kepada anak-anak sejak kecil lagi bagi mengelakkan mereka berkelakuan liar dan ganas apabila mencecah ke usia remaja kelak.

Seterusnya,langkah dogmatik yang dapat dipraktikkan oleh ibu bapa bagi mengelakkan anak-anak mereka berkelakuan liar dan ganas ialah mengamalkan cara hidup positif .Hal ini demikian kerana pemikiran dan sifat anak-anak dipengaruhi oleh kawasan persekitaran .Sebagai contoh ,sekiranya cara hidup seseorang remaja itu negatif seperti ibu bapa tidak prihatin,panas barang dan tidak bertanggungjawab ,berkemungkinan remaja tersebut akan berkelakuan ganas dan liar kerana terpengaruh dengan cara hidup negative ibu bapa mereka tersebut .Jadi,ibu bapa disarankan untuk mengamalkan cara hidup positif seperti prihatin dan bertanggung-jawab terhadap anak-anak .Ibu bapa juga seyogianya mewujudkan suasana yang harmoni dalam keluarga supaya pemikiran anak-anak menjadi lebih baik dan sihat .Seandainya,ibu bapa mengamalkan cara hidup positif nescaya mereka akan melahirkan anak-anak yang bersahsiah mulia bukannya anak-anak yang berkelakuan liar dan ganas. Sudah terang lagi bersuluh,peranan ibu bapa dalam mengamalkan cara hidup positif merupakan salah satu langkah yang terbaik bagi mengelakkan anak-anak mereka berkelakuan liar dan ganas.

Di samping itu, ibu bapa perlulah mengambil tindakan yang tegas dan memberi nasihat secara berterusan kepada anak-anak bagi mengelakkan anak-anak mereka berkelakuan liar dan ganas. Hal ini sangat penting kerana melalui tindakan yang tegas, anak-anak berasa takut untuk berkelakuan kurang sopan di hadapan orang tua mereka. Bukan itu sahaja, nasihat juga dapat membetulkan minda anak-anak. Sebagai contoh, apabila ibu bapa sentiasa memberi nasihat tentang keburukan dan kesan berkelakuan liar dan ganas kepada anak-anak, mereka akan berfikir dahulu sebelum bertindak sama ada perkara yang ingin dilakukan itu perkara yang hak atau batil. Hal ini secara tidak langsung dapat menghindarkan diri anak-anak berkelakuan tidak bermoral. Sekiranya, ibu bapa tidak menghiraukan anak-anaknya dan bersikap seperti enau di dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing, sudah pasti anak-anak mereka akan berkelakuan liar dan ganas. Pendek kata, ibu bapa perlulah mengambil tindakakan tegas dan memberi nasihat secara berterusan bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar dan ganas.

Seterusnya, pemantauan perlakuan anak-anak semasa di luar rumah dan di sekolah juga boleh dipraktikkan oleh ibu bapa bagi mengelakkan anak-anak mereka berkelakuan liar dan ganas. Hal ini demikian kerana anak-anak akan berwaspada dan menjaga tingkah laku mereka ketika berada laur rumah dan di sekolah kerana mereka mengetahui bahawa ibu bapa mereka sedang mengawasi dan memantau perlakuan mereka. Sebagai contoh, anak-anak berasa akurang senang untuk memoteng, melepak, melakukan vandalisme di tempat awam kerana ada mata-mata yang melihat dan melaporkan kepada ibu bapa mereka. Andai kata, ibu bapa tidak memantau perlakuan anak-anak mereka semasa di luar rumah dan di sekolah sudah tentu kelakuan liar dan ganas anak-anak tidak akan terus membarah dan menjadi virus epidemik di negara kita. Sesungguhnya ,pemantauan ibu bapa tentang perlakuan anak-anak mereka semasa di luar rumah mahupun sekolah merupakan insiatif yang prakmatik bagi mengelakkan perlakuan liar dan ganas anak-anak.

Intihanya, terdapat pelbagai langkah yang boleh dipraktikkan oleh ibu bapa bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar dan ganas. Kelakuan tersebut perlu perlu dikenkang dengan segera bagi melahirkan pelajar yang bersahsiah tinggi, berbudi pekerti dan memiliki minda kelas pertama. Hal ini sangat penting kerana pemuda harapan bangsa, pemudi tiang Negara. Oleh itu, begitu peri vitalnya para ibu bapa berusaha bagi mempraktikkan langkah-langkah yang terbaik bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar dan ganas.
Back to top Go down
 
Apakah langkah-langkah yang dapat dipraktikkan oleh ibu bapa bagi mengelakkan anak-anak berkelakuan liar?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: