Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 kedatangan pendatang asing

Go down 
AuthorMessage
Wardah punyer
Tahap Permata
Tahap Permata
avatar

Posts : 5
Join date : 12/06/2012

PostSubject: kedatangan pendatang asing   Fri Jul 26, 2013 8:10 am

kebaikan pendatang asing:
1.Mempercepat proses pembangunan Negara.

Malaysia merupakan sebuah Negara yang pesat membangun, dengan pertumbuhan ekonomi yang mantap. Malaysia sentiasa melakukan perubahan menyeluruh khususnya dalam pembangunan infrastruktur, dan prasaran yang sistematik.oleh itu, kesemua ini perlu di bangun dalam masa yang singkat selaras dengan perkembangan Negara.dalam usaha untuk mencapai misi tersebut,keperluan tenaga buruh diperlukan kerana memainkan peranan dalam mempercepatkan arus pertumbuan Negara.sungguhpun begitu,Malaysia menalami kekurangan tenaga buruh tempatan untuk memajukan pembangunan tersebut dan secara tidak langsung menyebabklan Malaysia memerlukan tenaga buruh dari luar dari luar seperti Vietnam, Myanmar, India dan Indonesia. Dengan adanya pendatang asing yang bekerja sebagai tenaga buruh, maka proses pembangunan Negara akan berlangsung dengan cepat.

2.Mengatasi masalah kekurangan pekerja terutama dalam sektor perladangan dan pertanian.

Industri sawit merupakan sektor pertanian termaju yang mempunyai kedudukan yang strategik dalam ekonomi Malaysia di segi penjanaan pendapatan eksport (RM 65 billion) dan di bidang sosial dengan memberi sara hidup pekerja ladang dan kilang, peneroka dan pekebun kecil (2 juta isi keluarga). Justeru, industri sawit perlu dikekalkan untuk terus berkembang dalam menjana pertumbuhan ekonomi ketiga bagi menunaikan tanggungjawab ekonomi dan sosial negara pada masa hadapan. Sejajar dengan itu, industri sawit wajar diberi perhatian khususnya dalam pertimbangan asas untuk mengatasi masalah yang dihadapi sekarang dan bagi merancang kesinambungan pertumbuhannya pada masa hadapan. Sekiranya tidak diberi perhatian, prestasi industri sawit akan terjejas dan mampu memberi implikasi negative terhadap pembangunan ekonomi negara.Namun begitu, Industri sawit dijangka akan menghadapi masalah pertumbuhan pada masa hadapan kerana kekurangan tenaga kerja untuk menggerakkannya. Hal ini disebabkan kerana kurangnya minat dalam kalangan tenaga kerja tempatan sementara kemajuan dalam teknologi telah mencapai kemajuan di peringkat hiliran tetapi masih terhad di peringkat huluan. Peranan pendatang asing sebagai tenaga kerja akan menjadi faktor penting pada masa hadapan kerana dapat mengatasi masalah kekurangan pekerja di bidang pertanian, mahupun perladangan.


keburukan pendatang asing:


1.masalah jenayah.
Salah satu keburukan pedatang asing ke Malaysia ialah nenimbulkan masalah jenayah. Kes-kes jenayah seperti, meragut, merompak, merogol dan mencuri memang tidak dapat dinafikan semakin berleluasa. Walaupun semua jenayah ini bukan semestinya berkaitan dengan pendatang asing tetapi hubunganny dengan pendatang asing juga tidak dapat dipisahkan. Kegiatan-kegiatan jenayah yang sering berlaku bukan sahaja mengancam keselamatan diri sendiri malahan juga akan menjejaskan imej negara kita. Kegiatan-kegiatan jenayah semakin serius akan membimbangkan semua lapisan masyarakat tidak mengira orang itu lelaki atau perempuan, muda atau tua, kaya atau miskin juga akan menjadi salah satu mangsa yang tidak berdosa. Contohnya, apabila pendatang asing menghadapi masalah kewangan, mereka akan merompak atau mencuri wang untuk menyelesaikan masalah mereka. Akhir kata, salah satu keburukan pendatang asing ialah menimbulkan masalah sosial iaitu jenayah.


2.pendapatan negara berkurang.
Selain itu, pendatang asing datang ke Malaysia juga akan menyebabkan pendapatan negara berkurang. Tidak dapat dinafikan punca utama pendatang asing datang ke Malaysia ialah untuk bekerja dan mencari rezeki. Senario ini telah menyebabkan wang tempatan mengalir ke negara asal mereka.Ini kerana apabila mereka mendapat gaji, mereka mestinya mengirim sebahagian duit gajinya balik ke negara asal mereka bagi keluarga mereka. Hal ini, telah menyebabkan pendapatan negara setiap tahun merugi beribu-ribu juta dalam keadaan ini. Jika fenomena ini terus berlaku lagi dan tidak ada pihak yang mengambil tindakan yang sewajar, saya percayaila suatu hari nanti ekonomi negara juga akan terjejas disebabkan oleh situasi ini.

3.Pembawaan penyakit
Kemasukan pendatang asing juga membawa pelbagai penyakit seperti HIV,AIDS,penyakit kelamin,dan tibi.Penyakit berbahaya ini dimunculkan kerana pendatang asing tanpa izin ke negara kita tidak dipemeriksaan kesihatan berbanding dengan pendatang asing tanpa izin berasal dari kawasan mundur di negara asalnya.Statistik telah menunjukkan kadar bilangan penduduk tempatan yang menghidap penyakit seperti penyakit tibi semakin meningkat.Di samping itu,penyakit HIV juga diperluaskan oleh pendatang asing yang sah dalam negara kita disebabkan hubungan seksual mereka dengan pelacur tempatan menyebabkan mempercepatkan jangkitan AIDS.
Back to top Go down
 
kedatangan pendatang asing
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: