Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 teknologi perubatan moden

Go down 
AuthorMessage
nazrah rah
Tahap Permata
Tahap Permata
nazrah rah

Posts : 163
Join date : 22/05/2012
Age : 25
Location : smk agama sibu

PostSubject: teknologi perubatan moden   Fri Jul 26, 2013 7:55 am


Walaupun teknologi perubatan moden berupaya meningkatkan taraf kesihatan manusia, namun penjagaan kesihatan diri sendiri juga tidak boleh diabaikan. Bincangkan.

(Rangka karangan)
Pengenalan
- Teknologi perubatan moden memang mampu meningkatkan taraf kesihatan manusia, namun penjagaan kesihatan diri sendiri juga tidak boleh diabaikan.

Idea 1 – teknologi peralatan
- Peralatan yang semakin lengkap mengurangkan risiko kegagalan.
- Pembedahan menggunakan kaedah lesar.
- Teknologi robotik pula digunakan dalam urologi dan kardiotorasik.

Idea 2 - teknologi mengesan penyakit
- Kaedah mengesan sesuatu penyakit lebih mudah dan berkesan.
- Penggunaan sinaran x, radiografi dan pengemejan molekul dapat mengesan jenis penyakit.
- Penyakit barah juga dapat dikesan lebih awal dan dirawat dengan baik.

Idea 3 – pemakanan yang seimbang
- Makan mengikut kaedah piramid pemakanan
- Banyakkan makanan sayur-sayuran dan mengurangkan makanan yang berlemak tinggi.
- Dapat mengawal kegemukan atau serangan penyakit seperti diabetes, darah tinggi dan lemah jantung.

Idea 4 – Gaya hidup sihat
- Tidak merokok atau meminum arak
- Tidak mengambil makanan yang diketahui boleh menjejaskan kesihatan.
- Tidak melakukan aktiviti seks rambang yang menjadi punca penyakit berjangkit.

Kesimpulan – Kemampuan teknologi yang tinggi untuk menyokong kesihatan manusia lebih berkesan apabila manusia sendiri melakukan pencegahan awal untuk mengekalkan kesihatan.
Back to top Go down
nazrah rah
Tahap Permata
Tahap Permata
nazrah rah

Posts : 163
Join date : 22/05/2012
Age : 25
Location : smk agama sibu

PostSubject: Re: teknologi perubatan moden   Fri Jul 26, 2013 7:55 am

eknologi perubatan moden memang mampu meningkatkan taraf kesihatan manusia, namun penjagaan kesihatan diri sendiri juga tidak boleh diabaikan.

Kemajuan teknologi perubatan terdapat pada kemajuan peralatan-peralatan perubatan. Peralatan perubatan yang dilengkapi komputer dan semakin lengkap dapat mengurangkan risiko kegagalan dalam kaedah rawatan. Hari ini para pakar perubatan telah melakukan pembedahan dengan menggunakan sinar laser yang berisiko kecil. Pembedahan ini juga melalui proses penyembuhan yang cepat. Teknologi robotik pula digunakan dalam urologi dan kardiotorasik.

Selain itu, kemajuan teknologi juga berjaya mengesan pelbagai jenis penyakit dalam badan dengan mudah. Penggunaan sinaran x.radiografi dan pengimejan molekul dapat mengesan pelbagai jenis penyakit. Jika suatu ketika, penyakit barah sukar dikesan, dengan alatan perubatan yang terkini, penyakit itu dapat dikesan pada peringkat awal lagi.

Walaupun terdapat teknologi yang tinggi dalam kaedah rawatan, seseorang tetap perlu melakukan penjagaan kesihatan sendiri. Setiap orang wajib menjaga pemakanannya supaya sentiasa seimbang. Makanan yang seimbang ialah yang mengikut susunan piramid makanan. Untuk mengekalkan kesihatan, seseorang digalakkan lebih banyak memakan buah-buahan atau sayur-sayurran. Di samping itu makanan yang berlemak tinggi hendaklah dikurangkan. Pemakanan yang seimbang dapat mengawal kegemukan dan mengelakkan dijangkiti penyakit diabetes, darah tinggi dan lemah jantung.

Seseorang juga wajib menjalani kehidupan yang sihat dan normal. Punca-punca penyakit hendaklah dihindari seperti tidak merokok dan meminum arak. Seseorang juga dilarang mengambil makanan yanag boleh menjejaskan kesihatan dirinya terutama yang berkabohidrat dan berkolesterol tinggi. Selain itu semua dilarang melakukan aktiviti seks rambang, yang jelas menjadi punca merebaknya penyakit berjangkit.

Kemampuan teknologi yang tinggi untuk menyokong kesihatan manusia lebih berkesan apabila manusia sendiri melakukan pencegahan penyakit lebih awal untuk mengekalkan kesihatan

Back to top Go down
 
teknologi perubatan moden
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: