Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 pembangunan

Go down 
AuthorMessage
nazrah rah
Tahap Permata
Tahap Permata
nazrah rah

Posts : 163
Join date : 22/05/2012
Age : 25
Location : smk agama sibu

PostSubject: pembangunan   Wed Jul 24, 2013 12:31 pm

PEMBANGUNAN-AKIBATNYA.

Warisan sejarah hilang
Kesan pembangunan akan menyebabkan warisan sejarah hilang monumen dan bahan tinggalan sejarah musnah dan megakibatkan bangunan lama dirobohkan untuk dibangunkan seperti Penjara Pudu, kesan pensejarahan akan pupus ,bahan rujukan serta panduan masyarakat tentang budaya hidup zaman dahulu musnah.Selain itu, generasi baharu tidak dapat menghayati nilai sejarah berdasarkan bahan peninggalan sejarah yang telah musnah.

Budaya Tradisional Dipinggirkan
Selain itu juga, kesan terhadap budaya tradisional ,perkembangan budaya moden mula melenyapkan amalan budaya tradisi kitanilai estetika dalam permainan dan budaya tradisional mula dilupakan dan hanya dimainkan dalam majlis rasmi atau pertunjukan amal generasi muda tidak kenal permainan dan kebudayaan tradisional ia akan pupus jika tiada unsur memelihara dan mempraktikkan di sekolah seperti permainan gasing, wau, guli dan lain-lain.

Nilai dan Adat Tempatan pincang
Seterusnya nila serta adat tempatan pincang ,pembangunan tersebut telah mengubah cara hidup masyarakat berkenaan dengan perkembangan teknologi maklumat yang mana telah mempengaruhi minda dan tingkah laku masyarakat antaranya hilang jati diri, semangat patriotisme, lupa akan nilai dan adat tradisional serta tidak menghormati orang tua.

Kemusnahan Khazanah Hutan
Di samping itu juga, pembangunan juga boleh menyababkan kemusnahan khazanah hutan, hutan merupakan habitat terbesar flora dan fauna ,selain itu hutan juga merupakan sumber ubat-ubatan dan makanan kepada manusia dan haiwan. Hutan juga merupakan kawasan tadahan hujan dan membekalkan sumber air bersih kepada kita .Kawasan hutan juga boleh dijadikan bahan kajian dan penyelidikan pelbagai spesies yang tinggal di kawasan hutan.jika kejadian ini berlaku pembangunan akan merosakkan dan menghilangkan identiti hutan sebagai khazanah pelbagai spesies.
Back to top Go down
nazrah rah
Tahap Permata
Tahap Permata
nazrah rah

Posts : 163
Join date : 22/05/2012
Age : 25
Location : smk agama sibu

PostSubject: Re: pembangunan   Wed Jul 24, 2013 12:33 pm

Pembangunan tenaga buruh mahir-langkah-langkah


Tenaga pengajar
-Sistem pendidikan di Malaysia diselia oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.Pendidikan Malaysia boleh didapatkan dari sekolah tanggungan kerajaan, sekolah swasta atau secara sendiri. Sistem pendidikan dipusatkan terutamanya bagi sekolah rendah dan sekolah menengah. Kerajaan negeri tidak berkuasa dalam kurikulum dan aspek lain pendidikan sekolah rendah dan sekolah menengah, sebaliknya ditentukan oleh kementerian. Terdapat peperiksaan piawai yang merupakan ciri yang biasa bagi negara-negara Asia seperti di Singapura dan China

Kemudahan asas
-Infrastruktur adalah satu set struktur yang bergabung antara satu sama lain lalu membentuk satu rangka yang menyokong keseluruhan struktur tertentu. Misalnya infrastruktur pengangkutan merangkumi landasan keretapi, jalanraya, lapangan terbang, pelabuhan dan lain-lain elemen yang bersangkutan dengan pengangkutan. Kadang-kadang, definasi ini amat luas. Contohnya infrastruktur kapital di dalam ekonomi merangkumi perusahaan tekstil sehinggalah sistem kanal seluruh benua.

Taraf ekonomi rakyat
-Dasar Ekonomi Baru (DEB) merupakan satu program sosioekonomi di Malaysiayang diperkenalkan pada tahun 1971 oleh Perdana Menteri Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Matlamat tersurat DEB adalah untuk mencapai perpaduan negara dan integrasi nasional dan ia telah digubal dalam konteks strategi serampang dua mata untuk:
§ mengurangkan dan akhirnya membasmi kemiskinan dengan meningkatkan pendapatan dan menambah peluang-peluang pekerjaan untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum; dan
§ mempercepatkan proses penyusunan semula masyarakat Malaysia untuk memperbetulkan ketidak seimbangan ekonomi supaya dapat mengurang dan seterusnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi ekonomi.
Dasar ini telah digantikan dengan Dasar Pembangunan Nasional (DPN) pada 1991. Walaupun begitu elemen-elemen dasar ini masih lagi wujud dan akan diganti secara beransur-ansur apabila bumiputera sudah mempunyai keyakinan diri
Persaingan global
-Globalisasi adalah keterkaitan dan ketergantungan antar bangsa dan antar manusia di seluruh dunia melalui perdagangan, investasi, perjalanan, budaya populer, dan bentuk-bentuk interaksi yang lain sehingga batas-batas suatu negara menjadi semakin sempit.
Globalisasi adalah suatu proses di mana antar individu, antar kelompok, dan antar negara saling berinteraksi, bergantung, terkait, dan memengaruhi satu sama lain yang melintasi batas negara
Dalam banyak hal, globalisasi mempunyai banyak karakteristik yang sama dengan internasionalisasi sehingga kedua istilah ini sering dipertukarkan. Sebagian pihak sering menggunakan istilah globalisasi yang dikaitkan dengan berkurangnya peran negara atau batas-
Back to top Go down
 
pembangunan
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: