Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 "Kepentingan Tenaga Nuklear dalam Pembangunan Negara"

Go down 
AuthorMessage
AzeL
Tahap Permata
Tahap Permata
avatar

Posts : 51
Join date : 12/06/2012
Age : 24
Location : SmK AgamA SibU

PostSubject: "Kepentingan Tenaga Nuklear dalam Pembangunan Negara"   Wed Jul 24, 2013 12:03 pm


Nuklear dapat ditaksirkan sebagai sesuatu berkaitan dengan nuklear atom. Apabila dikatakan perang nuklear, ertinya, perang yang menggunakan tenaga nuklear atom
Korea Utara dikecam hebat kerana tidak mengendahkan kecaman dunia terhadap ujian tenaga nuklearnya. Bangsa-bangsa Bersatu mengecam negara tertentu kerana didakwa memiliki kilang tenaga nuklear untuk pertahankan negara.
Tetapi daripada segi kebaikannya pula, tenaga nuklear banyak memberi sumbangan kepada pembangunan termasuklah negara kita.
sains nuklear membawa perubahan besar dengan penemuan kaedah baru yang membabitkan sektor utama khususnya perubatan, pertanian, penyelidikan, dan yang terbaru arkeologi. Justru kepentingan teknologi nuklear dalam pembangunan negara memang tidak dinafikan yang sekali gus dapat mempertingkat kualiti dan nilai hidup masyarakat.
terangkum dalam kaedah teknologi nuklear lebih luas lagi meliputi radiografi, tomografi, pentarikhan termoluminiscence, pentarikhan karbon, difraksi sinar-X, florascence sinar-X, imbasan dengan mikroskop elektron, analisis pengaktifan neutron, laser, radar menembusi tanah, boroskop, teknik keberintangan dan Ujian Tanah Musnah (NDT).
nuklear menjadi tenaga alternatif untuk menyalakan lampu di rumah dan menggerakkan kenderaan di jalan raya. Negara kita berada dalam era bioteknologi yang pesat. Biotek dapat dicantumkan dengan medik iaitu perubatan menjadi biotekmedik.
tenaga nuklear digunakan secara meluas dalam bidang perubatan. Misalnya, bagi mengesan serta menentukan penyakit dalaman. Ketumbuhan otak, tairoid, kanser tulang, buah pinggang, kanser, jantung, dan hati termasuk contohnya. Tenaga nuklear digunakan untuk menguji darah dan air kencing.
pembangunan sektor pertanian memanfaatkan tenaga nuclear ini. Misalnya, kegunaannya dalam proses penghasilan benih tanaman bermutu, mempertingkat kesuburan tanah, dan menyingkatkan tempoh kematangan sesejenis baka tanaman sehingga dapat mengelurkan hasil dalam tempoh yang singkat.

Back to top Go down
 
"Kepentingan Tenaga Nuklear dalam Pembangunan Negara"
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: