Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 LATIHAN KARANGAN : MALAYSIA DAN EKONOMI NEGARA SELATAN-SELATAN

Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
eqynnoh
Tahap Permata
Tahap Permata
avatar

Posts : 3
Join date : 12/06/2012
Age : 24

PostSubject: Malaysia dan ekonomi negara-negara selatan   Fri Jul 05, 2013 9:25 am

Pendahuluan:
Malaysia adalah merupakan negara yang sedang membangun daripada pelbagai aspek sama ada politik mahupun ekonomi. Selain itu, Malaysia adalah antara negara yang aktif dalam memperjuangkan kepentingan ekonomi bagi negara-negara selatan. Pelbagai usaha telah dilaksanakan oleh Malaysia dalam perkara ini.

Isi-isi:
Antaranya ialah mewujudkan dialog dengan negara-negara utara. usaha ini melibatkan perjuangan antara negara-negara perindustrian dengan dunia ketiga tentang ekonomi. contohnya melalui Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) tentang perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD), kerjasama ekonomi antarabangsa (CIEC), tabung kewangan antarabangsa (IMF) dan pertubuhan kerjasama dan pembangunan ekonomi (OECD). ini bertujuan untuk menjelaskan keperluan menyusun semula ketidakseimbangan perdagangan dan pembayaran yang berpunca daripada sikap negara-negara yang tiada usaha dalam membantu ekonomi negara-negara selatan.

Membentuk suatu sistem perdagangan atau order baharu ekonomi dunia. malaysia telah mendapat sokongan daripada 77 buah negara selatan. antara usaha malaysia ialah menuntut supaya negara-negara utara mengurangkan sikap tidak adil dalam beberapa perkara contohnya penghapusan sekatan perdagangan, bayaran hutang negara selatan, menyediakan bantuan dan pemindahan teknologi, pembabitan negara selatan dalam membuat keputusan tentnag tabung kewangan antarabangsa (IMF), peluasan pasaran dan penentuan semula tarif serta syarat perdagangan.

seterusnya, mencadangakan kerjasama yang lebih erat antara negara selatan. malaysia telah menjalankan aktiviti kerjasama dalam aspek perdagangan, kewangan, sains dan teknologi serta kewangan. hal ini adalah untuk mengelakkan dominasi negara utara terhadap ekonomi dunia. malaysia juga telah membuat perjanjian dengan kumpulan negara selatan.

malaysia mewakili negara-negara selatan dan Kumpulan G-15 dan Kumpulan G-77. dalam usaha ini, malaysia telah merangka strategi kerjasama selatan yang lebih utuh, sidang kemuncak pertama dijayakan oleh malaysia di Kuala Lumpur pada tahun 1990 bagi merancang kerjasama bidang sains dan teknologi selatan (SITTDEC) di Kuala Lumpur.

selain itu, malaysia juga telah mewujudkan hubungan perdagangan dalam kalangan negara selatan. hubungan diplomatik yang rapat dan terjalin secara berterusan dalam persidangan badan sedunia. beberapa strategi meningkatkan aktivit perdagangan telah dijalankan.

Penutup:
secara keseluruhannya, malaysia adalah merupakan negara yang aktif dalam memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara selatan.
Back to top Go down
Little Niqabi
Tahap Permata
Tahap Permata


Posts : 4
Join date : 22/05/2012
Location : Pondok Lanai Misbahul Falah

PostSubject: Re: LATIHAN KARANGAN : MALAYSIA DAN EKONOMI NEGARA SELATAN-SELATAN   Fri Jul 05, 2013 9:37 am

Pendahuluan:
Sebagai sebuah negara yang sedang pesat membangun, Malaysia merupakan antara salah satu diantara negara selatan yang aktif dalam memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara selatan. Terdapat pelbagai langkah yang telah diambil oleh negara kita, Malaysia dalam memperjuangkan ekonomi tersebut.

Isi 1:
Antara langkah yang telah diambil oleh Malaysia ialah, yang pertama, mewujudkan dialog dengan negara-negara Utara. Dialog antara Utara-Selatan melibatkan perjuangan antara negara-negara perindustrian dengan negara Dunia Ketiga tentang isu ekonomi. Contohnya, melalui Persidangan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tentang Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD), Kerjasama Ekonomi Antarabangsa (CIEC), Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD). Mereka telah menjelaskan keperluan menyusun semula ketidakseimbangan perdagangan dan pembayaran. Ianya berpunca daripada sikap negara-negara Utrana dan tiada usaha membantu ekonomi negara-negara selatan.

Isi 2:
Seterusnya, membentuk suatu sistem perdagangan atau order ekonomi dunia. Malaysia telah mendapat sokongan daripada 77 buah negara selatan. Antara usaha oleh Malaysia ialah, menuntut supaya negara-negara Utara mengurangkan sikap tidak adil dalam beberapa perkara. Sebagai contoh, penghapusan sekatan perdagangan, bayaran hutang negara selatan, menyedia bantuan dan pemindahan ekonomi, pembabitan negara selatan dalam membuat keputusan tentang Tabung Kewangan Atarabangsa (IMF), peluasan pasaran dan penentuan semula tarif serta syarat perdagangan.

Isi 3:
Yang ketiga, mencadangkan kerjasama yang lebih rapat antara negara Selatan. Mereka telah mencadangkan kerjasama dalam aspek perdagangan, kewangan, sains dan teknologi serta kewangan. Hal ini untuk mengelak dominasi negara Utara terhadap ekonomi dunia. Mereka juga telah membuat perjanjian dengan kumpulan negara selatan.

Isi 4:
Selain itu, Malaysia telah mengambil langkah mewujudkan hubungan perdagangan yang lebih dinamik dalam kalangan negara Selatan. Ia diwujudkan sebagai usaha untuk mencari rakan dagang baharu. Hubungan diplomatik yang rapat dan terjalin secara berterusan dalam persidangan badan sedunia dan beberapa strategi meningkatkan perdagangan dilakukan. Contohnya, pada Ogos 2009, Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) berhasrat menggalakkan hubungan perdagangan dan pelaburan antara Malaysia dengan negara-negara selatan.

Isi 5:
Akhir sekali ialah, Malaysia telah mewakili negara-negara Selatan dalam Kumpulan G-15 dan Kumpulan G-77. Hal ini demikian kerana, untuk merangka strategi kerjasama selatan yang lebih utuh. Sidang Kemuncak Pertama dijayakan oleh Malaysia di Kuala Lumpur pada tahun 1990. Mereka telah merancang kerjasama bidang sains dan teknologi dan Penubuhan Pusat Pertukaran Data Perlaburan Perdagangan dan Teknologi Selatan (SITTDEC) di Kuala Lumpur.

Penutup:
Kesimpulannya, seluruh rakyat Malaysia daripada semua lapisan mesyarakat harus membuktikan bahawa Malaysia mampu untuk menjadi antara negara terbaik didunia dengan memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara selatan secara aktif tersebut.
Back to top Go down
Neesa Moiyy
Tahap Permata
Tahap Permata
avatar

Posts : 9
Join date : 25/06/2012
Age : 24
Location : Texas, Paris

PostSubject: Re: LATIHAN KARANGAN : MALAYSIA DAN EKONOMI NEGARA SELATAN-SELATAN   Fri Jul 05, 2013 9:52 am

Pendahuluan:

Sebagai sebuah negara yang pesat membangun, Malaysia merupakan antara negara yang aktif dalam memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara selatan. Pelbagai langkah perlu diambil untuk memastikan kepentingan ekonomi negara-negara selatan dapat dijaga.

Back to top Go down
AtiQah Hatta

avatar

Posts : 1
Join date : 29/06/2012
Age : 24
Location : ..Sibo..

PostSubject: MALAYSIA DAN EKONOMI NEGARA-NEGARA SELATAN   Fri Jul 05, 2013 9:58 am

malaysia merupakan negara yang maju malahan malaysia menjalinkan hubungan baik diperingkat antarabangsa.Terdapat beberapa kepentingan ekonomi negara-negara selatan.

Antara kepentingan ekonomi negara-negara selatan ialah Dialog-Utara Selatan.Hal demikian,melibatkan perjuangan antara negara perindustrian dengan negara-negara ketiga tentang isu ekonomi.Contohnya,melalui persidangan pertubuhan bangsa-bangsa bersatu tentang perdagangan dan pembangunan (UNCTAD) dan Pertubuhan Kerjasama Pembangunan Ekonomi Antarabangsa (CIEC),tabung kewangan Antarabangsa (IMF) dan Pertubuhan kerjasama dan pembangunan Ekonomi (OECD).Hal ini kerana menjelaskan keperluan menyusun semula ketidakseimabangan perdagangan dan pembayaran berpunca daripada sikap negara-negara utara yang tiada usaha membantu ekonomi negara selatan.

Selain itu,membentuk sistem perdagangan atau order ekonomi dunia.Hal ini demikian,malaysia maendapat sokongan daripada 77 buah negara selatan.Contohnya,penghapusan sekatan perdagangan ,bayaran hutang negara selatan,menyediakan bantuan dan perpindahan teknologi ,pembabitan negara selatan dalam keputusan tentang tabung kewangan antarabangsa (IMF).Oleh itu,perluasan pasaran dan penentuan semula tarif serta syarat pedagangan.

Seterusnya, mewakili negara-negara selatan dalam kumpulan G-15 dan kumpulan G-17.Hal ini demikian,merangaka strategi kerjasama yang lebih utuh.Contohnya,sidang kemuncak pertama disaya oleh malaysia di kuala lumpur tahun 1990 dan merancang kerjasama bidang sains dan teknologi dan penubuhan pusat penukaran data pelaburan perdagangan dan teknologi selatan (STTDEC) di kuala lumpur.

Kemudian,mewujudkan hubungan perdagangan yang lebih dinamik kalangan negara selatan.Hal ini demikan,sebagai usaha untuk mencari rakan dagang baru.contohnya pada ogos tahun 2009,Lembaga kemajuan perindustrian malaysia (MIDA) berhasrat mengalakkan hubungan dan pelaburan antara Malaysia dengan negara selatan-selatan.Oleh itu,hubungan diplomatik yang rapat dan terjalin secara berterusan dan persidangan bandan sedunia.

Secara Keseluruhannya, Hubungan baik antara negara merupakan pekara yang penting yang perlu diber perhatian dalam memastikan keadaan ekonomi dan politik negara yang baik.Terutamanya, dengan negara-negara Selatan..Smile
Back to top Go down
ALJ

avatar

Posts : 1
Join date : 05/07/2013
Age : 24
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Malaysia Dan Ekonomi Negara Selatan-selatan   Fri Jul 05, 2013 10:19 am

Pendahuluan:
Malaysia merupakan sebuah negara yang maju dan sentiasa memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara selatan.Oleh itu,terdapat pelbagai langkah dalam memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara selatan.

Isi 1:
Antara langkah tersebut ialah mewujudkan dialog dengan negara-negara utara.Hal ini demikian kerana dialog ini melibatkan perjuangan antara negara-negara perindustrian dengan negara Dunia Ketiga tentang isu ekonomi.Contohnya melalui Persidangan Pertubuhan Bangsa -Bangsa Bersatu tentang Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD),Kerjasama Ekonomi Antarabangsa (CIEC),Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD).Dengan ini,dialog ini menjelaskan keperluan menyusun semula ketidakseimbangan perdagangan dan pembayaran yang berpunca daripada sikap negara-negara Utara yang tiada usaha membantu ekonomi negara-negara selatan.

Isi 2:
Langkah seterusnya ialah membentuk suatu sistem perdagangan atau order ekonomi dunia.Hal ini demikian kerana Malaysia mendapat sokongan daripada 77 buah negara selatan.Antara usaha Malaysia ialah menuntut supaya negara-negara Utara mengurangkan sikap tidak adil dalam beberapa perkara.Contohnya,penghapusan sekatan perdagangan,bayaran hutang negara Selatan,menyedia bantuan dan pemindahan teknologi,pembabitan negara Selatan dalam membuat keputusan tentang Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF),peluasan pasaran dan penentuan semula tarif serta syarat perdagangan.

Isi 3:
Selain itu,Malaysia mencadangkan kerjasama yang lebih rapat antara negara Selatan.Antara kerjasama yang dicadangkan ialah dalam aspek perdagangan,kewangan,sains dan teknologi.Hal ini demikian kerana untuk mengelakkan dominasi negara Utara terhadap ekonomi dunia.Dengan itu,Malaysia telah membuat perjanjian dengan kumpulan negara Selatan.Jelas bahawa kerjasama yang lebih rapat antara Malaysia dengan negara Selatan dapat membantu Malaysia memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara Selatan.

Isi 4:
Seterusnya,Malaysia mengambil langkah dengan mewakili negara-negara Selatan dalam Kumpulan G-15 dan Kumpuulan G-77.Hal ini demikian kerana bagi merangka strategi kerjasama Selatan yang lebih utuh.Contohnya,persidangan pertama yang telah diadakan di Kuala Lumpur pada Jun 1990 di mana Tun.Dr.Mahathir Mohamad menjadi pengerusi dan persidangan kali kedua yang diadakan di Caracas,Venezuela pada tahun 1991.Jelas bahawa dengan ada Kumpulan G-15 dan Kumpulan G-77 dapat merangka strategi kerjasama Selatan yang lebih utuh dengan Malaysia.

Isi 5:
Seterusnya,mewujudkan hubungan perdagangan yang lebih dinamik dalam kalangan negara Selatan.Hal ini demikian kerana ianya dijadikan sebagai usaha untuk mencari rakan dagang baharu.Contohnya,pada Ogos tahun 2009,Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) berhasrat menggalakkan hubungan perdagangan dan pelaburan antara Malaysia dengan negara Selatan-Selatan.Jelas bahawa,hubungan diplomatik yang rapat dan terjalin secara berterusan dalam persidangan badan sedunia dapat membantu Malaysia dalam menjaga kepentingan ekonomi negara-negara Selatan.

Penutup:
Secara keseluruhannya,hubungan diplomatik perlu sentiasa diperkukuhkan untuk menjamin kestabilan ekonomi dalam memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara Selatan.
Back to top Go down
Fikri Rasdi
Tahap Permata
Tahap Permata
avatar

Posts : 1
Join date : 25/06/2012
Age : 24

PostSubject: :cheers: Malaysia Dan Ekonomi Negara Selatan-Selatan   Fri Jul 05, 2013 10:21 am

Pendahuluan :
Malaysia merupakan salah sebuah negara yang tersenarai di dalam negara-negara selatan. Malaysia juga bergiat aktif dalam memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara selatan. Oleh itu, pelbagai rancangan telah dilakukan dalam memperjuangkan kepentingan ekonomi negara-negara selatan.

Isi 1 :
Antara rancangan yang telah dilakukan ialah mewujudkan dialog dengan negara-negara utara. Hal ini demikian kerana ia melibatkan perjuangan antara negara-negara perindustrian dengan negara Dunia Ketiga tentang isu ekonomi. Contohnya melalui Persidangan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tentang Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAO), Kerjasama Ekonomi Antarabangsa (CIEC), Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD). Ini dapat membantu menjelaskan keperluan menyusun semula ketidakseimbangan perdagangan dan pembayaran yang berpunca daripada sikap negara-negara utara yang tiada usaha membantu ekonomi negara-negara selatan.

Isi 2 :
Malaysia yang telah untuk membentuk suatu sistem perdagangan atau order ekonomi dunia. Malaysia telah mendapat sokongan daripada 77 buah negara selatan. Antara usaha oleh Malaysia ialah menuntut supaya negara-negara utara mengurangkan sikap tidak adil dalam beberapa perkara. Contohnya penghapusan sekatan pedagangan, bayarab hutang negara selatan, menyedia bantuan dan pemindahan teknologi, pembabitan negara selatan dalam membuat keputusan tentang Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), peluasan pasaran dan penentuan semula tarif serta syarat perdagangan.

Isi 3 :
Selain itu, Malaysia juga telah mencadangkan kerjasama yang lebih rapat antara negara selatan. Kerjasama yang dimaksudkan meliputi aspek perdagangan, kewangan, sains dan teknologi serta kewangan. Hal ini demikian kerana untuk mengelak dominasi negara utara terhadap ekonomi dunia. Oleh itu, negara utara haruslah membuat perjanjian dengan kumpulan negara selatan untuk mengelakkan kejadian dominasi tersebut daripada berlaku.

Isi 4 :
Malaysia juga telah mewakili negara-negara selatan dalam kumpulan dalam kumpulan G-15 dan kumpulan G-77. Malaysia telah merangka strategi kerjasama selatan yang lebih utuh sepanjang menjadi wakil kumpulan. Dalam Sidang Kemuncak Pertama yang dijayakan oleh Malaysia di Kula Lumpur pada tahun 1990, Malysuia telah merancang kerjasama bidang sains dan teknologi dan penubuhan Pusat Pertukaran Data Pelaburan Perdagangan dan Teknolgi Selatan (SITTDEC).

Kesimpulan :
Secara keseluruhannya, Malaysia merupakan negara yang aktif dalam memperjuangkan kegiatan ekonomi negara-negara selatan.
Back to top Go down
AzRi

avatar

Posts : 1
Join date : 22/05/2012
Age : 24

PostSubject: Re: LATIHAN KARANGAN : MALAYSIA DAN EKONOMI NEGARA SELATAN-SELATAN   Fri Jul 05, 2013 10:25 am

Pendahuluan:
 
             Malaysia merupakan salah sebuah negara yang aktif dalam memperjuangkan ekonomi negara-negara selatan. Oleh itu,langkah bagi memastikan hubungan ini terus kekal perlu di ambil.


Isi 1:

             Antara langkah tersebut ialah dengan mewujudkan dialog dengan negara-negara Utara. Dialog ini melibatkan perjuangan antara negara-negara perindustrian dengan negara Dunia ketiga tentang isu ekonomi. Dialog ini boleh diwujudkan melalui PBB,Kerjasama Ekonomi Antarabangsa(CIEC) dan Tabung Kewangan Antarabangsa(IMF). Dialog ini adalah untuk menjelaskan keperluan menyusun semula ketidakseimbangan perdagangan dan pembayaran yang berpunca daripada sikap negara-negara Utara yang tidak mahu membantu ekonomi negara Selatan. Jelaslah bahawa dialog Utara-Selatan penting bagi mengekalkan Malaysia sebagai negara yang aktif dalam memperjuangkan ekonomi negara Selatan.


Isi 2:

              Selain itu,pembentukan suatu sistem perdagangan atau order ekonomi juga dapat memastikan hubungan Malaysia dengan negara-negara Selatan terpelihara. Cadangan Malaysia terhadap pembentukan ini mendapatkan sokongan daripada 77 buah negara Selatan. Antara usaha Malaysia ialah dengan menuntut supaya negara-negara Utara mengurangkan sikap tidak adil dalam beberapa perkara. Contohnya ialah penghapusan sekatan perdagangan,bayaran hutang negara Selatan dan menyedia bantuan dan pemindahan teknologi.


Isi 3:

               Malaysia juga telah mencadangkan kerjasama yang lebih rapat antara negara-negara Selatan. Kerjasama tersebut merangkumi kerjasama dalam aspek perdagangan,kewangan serta sains dan teknologi. Kerjasama Malaysia dengan negara-negara Selatan adalah bertujuan untuk mengelak dominasi negara Utara terhadap ekonomi dunia. Oleh itu,negara-negara utara haruslah membuat perjanjian dengan kumpulan negara Selatan agar dominasi tersebut dapat dielakkan. Jelaslah bahawa kerjasama yang rapat antara negara-negara Selatan dapat memastikan Malaysia sebagai sebuah negara yang aktif dalam memperjuangkan ekonomi negara-negara Selatan.


Isi 4:

               Di samping itu,Malaysia juga telah mewakili negara-negara Selatan dalam Kumpulan G-55 dan Kumpulan G-77. Hal demikian kerana untuk merangka strategi kerjasama Selatan yang lebih utuh. Contohnya merancang kerjasama bidang sains dan teknologi dan penubuhan Pusat Pertukaran Data Perlaburan Perdagangan dan Teknologi Selatan(SITTDEC). Kuala Lumpur merupakan lokasi bagi sidang kemuncak yang pertama iaitu pada tahun 1990. Jelaslah bahawa dengan mewakili negara Selatan dalam KUmpulan G-55 dan Kumpulan G-77 dapa mengekalkan Malaysia sebagai sebuah negara yang aktif dalam memperjuangkan ekonomi negara-negara Selatan.


Isi 5:

                Selain itu, Malaysia juga telah mewujudkan hubungan perdagangan dalam kalangan negara Selatan. Hal ini demikian kerana untuk mencari rakan dagang baharu. Contohnya pada Ogos tahun 2009, Lembaga Perindustrian Malaysia(MIOA) berhasrat untuk menggalakkan hubungan perdagangan dan perlaburan antara Malaysia dengan negara Selatan. Natijahnya,hubungan diplomatik akan menjadi rapat dan terjalin secara berterusan dalam persidangan badan sedunia. Jelas bahawa hubungan perdagangan dalam kalangan negara Selatan dapat menjadi Malaysia sebagai negara yang aktif dalam memperjuangkan ekonomi negara-negara Selatan.


Penutup:

                Secara keseluruhan,usaha Malaysia dalam kerjasama dengan negara-negara Selatan perlu diperbanyakkan agar hubungan Malaysia dengan negara-negara Selatan akan lebih erat dan rapat.


What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face :
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: LATIHAN KARANGAN : MALAYSIA DAN EKONOMI NEGARA SELATAN-SELATAN   

Back to top Go down
 
LATIHAN KARANGAN : MALAYSIA DAN EKONOMI NEGARA SELATAN-SELATAN
Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: