Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 GENGSTERISME

Go down 
AuthorMessage
nazrah rah
Tahap Permata
Tahap Permata
nazrah rah

Posts : 163
Join date : 22/05/2012
Age : 25
Location : smk agama sibu

PostSubject: GENGSTERISME   Wed Jun 26, 2013 11:55 am

  Faktor perdana yang menimbulkan masalah ini adalah kegagalan ibu bapa memberikan bimbingan dan perhatian kepada anak-anak. Kini, ibu bapa sibuk mencari nafkah untuk menampung kehidupan yang semakin mendesak. Oleh itu, mereka kurang meluangkan masa untuk menyelami isi hati anak-anak. Selain itu, sebahagian ibu bapa pada masa sekarang rakus mengejar kemewahan dan kebendaan semata-mata untuk memenuhi naluri mereka sehingga mengabaikan anak-anak. Mereka sering menjadikan kesibukan sebagai alasan. Mereka kurang berkomunikasi dengan anak-anak dan menyerahkan tugas menjaga anak bulat-bulat kepada pembantu rumah. Akibat ketandusan kasih sayang daripada ibu bapa, remaja mudah bergaul dengan kumpulan gengster yang mengheret mereka ke lembah jenayah. Dengan itu, mereka menjadi gengster supaya dapat menarik perhatian ibu bapa mereka.

             Faktor seterusnya adalah pengaruh rakan sebaya. Remaja biasanya menghabiskan kebanyakan masa di sekolah untuk kurikulum dan kokurikulum. Dengan perkataan lain, masa pergaulan remaja dengan kawan-kawan adalah lebih banyak berbanding dengan masa yang diluangkan bersama ibu bapa, terutamanya ibu bapa yang sibuk bekerja. Pada peringkat remaja, pengaruh rakan sebaya amat kuat dan menebal di jiwa mereka. Remaja akan lebih menurut kata-kata atau ajakan rakan-rakan untuk mencuba sesuatu yang baharu. Keadaan ini secara tidak langsung menyebabkan remaja mudah terjerumus ke dalam kumpulan gengster. Demi diri diterima dan dihargai oleh rakan mereka, mereka tidak teragak-agak bertindak sebagaimana yang dikehendaki oleh rakan-rakan. Keadaan ini bukan sahaja menyebabkan remaja terjerumus dalam gengsterisme bahkan juga mendorong mereka melakukan jenayah seperti membunuh, menagih dadah, merompak dan sebagainya.
          
           Tambahan pula, pengaruh media massa juga menyumbang dalam masalah gengsterisme. Pengaruh media massa biasanya meninggalkan kesan yang mendalam dalam sanubari remaja. Pada zaman ini, remaja mudah terdedah kepada filem-filem dan aksi-aksi yang tidak bermoral dan ganas. Mereka akan melayari laman web seperti “you tube” untuk menonton filem-filem dan aksi-aksi yang ganas. Secara tidak langsung, pemikiran dan perlakuan remaja akan dipengaruhi oleh apa yang mereka lihat dan tonton di dalam ‘you tube’. Mereka biasanya mempunyai naluri yang kuat untuk mencuba. Akhirnya, mereka akan mempraktikkan apa yang mereka lihat di dalam ‘you tube’ terhadap orang lain. Mereka akan memeras ugut atau memukul pelajar lain untuk menunjukkan kehebatan mereka agar semua pelajar takut akan mereka.

            Antara kesan negatif gengsterisme adalah pelajaran remaja akan terabai. Hal ini demikian kerana minat mereka untuk belajar sudah tiada dalam diri mereka. Mereka lebih berminat melibatkan diri dalam aktiviti gengsterisme berbanding mengulang kaji pelajaran. Bagi mereka, membaca buku amat membosankan. Dengan ini, mereka lebih suka bergaduh berbanding membaca buku. Keadaan ini menyebabkan pelajaran mereka terjejas. Apabila pelajaran mereka terjejas, mereka mungkin akan menghadapi kegagalan dalam peperiksaan dan turut menjejaskan masa hadapan mereka.

             Di samping itu, pelajar lain akan mengalami gangguan psikologi. Hal ini kerana mereka takut akan ahli gengsterisme. Pelajar lain yang menjadi mangsa tidak berani untuk memberitahu kepada keluarga dan pihak sekolah kerana telah diugut oleh ahli gengster. Saban hari, setiap kali ke sekolah, perasaan takut menyelubungi mereka. Lama-kelamaan mereka berasa takut untuk ke sekolah. Pelajar tersebut akan ponteng sekolah untuk mengelakkan diri daripada diugut atau dipukul lagi. Keadaan ini bukan sahaja meningkatkan masalah disiplin pelajar malah juga melemahkan sistem pengajaran dan pembelajaran di sekolah. 
Back to top Go down
 
GENGSTERISME
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: