Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 PUNCA-PUNCA PEMBUANGAN BAYI

Go down 
AuthorMessage
nazrah rah
Tahap Permata
Tahap Permata
nazrah rah

Posts : 163
Join date : 22/05/2012
Age : 25
Location : smk agama sibu

PostSubject: PUNCA-PUNCA PEMBUANGAN BAYI   Wed Jun 26, 2013 11:45 am


Punca-punca terjadinya pembuangan bayi:
Hubungan seks yang bebas tanpa batasan merupakan punca utama pembuangan bayi. Kebanyakan remaja kini diberikan kebebasan yang keterlaluan. Ramai remaja bekerja di luar sambil tinggal bersama-sama dengan rakannya. Keluarga juga jarang mengetahui tindak-tanduk anak-anak mereka. Jadi remaja bebas bergaul dan mencari teman hidup di luar pengetahuan orang tuanya. Mereka yang belum bersedia menerima kedatangan bayi berkemungkinan membuang bayi tersebut.

Perasaan malu dan aib para gadis yang mengandung anak luar nikah juga mencetuskan masalah ini. Kebanyakan gadis yang sudah hamil, mereka tidak berani menghadapi realiti, takut dihina dan disisihkan oleh masyarakat. Dalam keadaan yang kusut tanpa bimbingan orang lain, gadis yang terlibat mungkin hilang pertimbangan rasional dan sanggup membuang serta membunuh bayi tersebut.

Lelaki yang tidak bertanggungjawab juga memburukkan keadaan. Ramai lelaki akan berjanji manis untuk memikat teman wanita untuk menyerahkan segala-galanya. Lelaki berjanji akan berkahwin dengan teman wanita jika teman wanita itu hamil. Ramai gadis remaja, mempercayai kata-kata manis lelaki yang bersalutkan cinta abadi. Malangnya setelah berbadan dua, lelaki yang tidak bertanggungjawab akan lepas tangan. Dalam keadaan buntu, tanpa sokongan dan bantuan keluarga, gadis yang terdesak mungkin terpaksa membuang bayi tersebut.
Back to top Go down
 
PUNCA-PUNCA PEMBUANGAN BAYI
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: