Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 JENAYAH SIBER

Go down 
AuthorMessage
nazrah rah
Tahap Permata
Tahap Permata
avatar

Posts : 163
Join date : 22/05/2012
Age : 24
Location : smk agama sibu

PostSubject: JENAYAH SIBER   Wed Jun 26, 2013 11:41 am


Jenayah siber merupakan jenayah yang dilakukan melalui komputer dalam internet. Jenayah siber menyebabkan mangsa menderita dan mengalami kerugian. Penjenayah siber akan muat turun cara mencuri, menipu harta benda, pemalsuan, peras ugut, mengubah data-data dan lain-lain melalui internet. Hal ini bertujuan untuk mengakibatkan kerugian dan penderitaan mangsa-mangsa jenayah siber. Jenis jenayah siber yang biasa kita dengar termasuklah penipuan, kerosakan atau pengubahsuaian ke atas program atau komputer, kecurian maklumat, capaian secara tidak sah ke atas sistem, pengintipan penyebaran virus dan banyak lagi. Selaras dengan kepesatan teknologi kita mungkin akan berhadapan dengan pelbagai bentuk jenayah baru.

Jenayah siber amat sukar untuk dibendung..Apakah sebab yang menghalangkan ia dibendung? Faktor pertama yang dikenal pasti ialah kesukaran mengenal pasti siapakah yang terlibat.. Umumnya penjenayah siber adalah golongan berpengetahuan ataupun profesional khususnya golongan remaja. Remaja akan melakukan jenayah siber terhadap institusi mereka sendiri atau mereka diupah dan dipergunakan oleh pihak tertentu untuk melakukan jenayah.

Selain itu, kepentingan ekonomi juga merupakan salah satu faktor yang menyebabkan jenayah ini sukar dibendung. Pada era globalisasi sekarang, sesebuah Negara akan ketinggalan jika masih menggunakan kaedah tradisional sahaja dalam urusan ekonomi. Oleh itu, E-commerce dan K-ekonomi menjadi begitu penting. Bagi Negara-negara yang sedang membangun kepakaran dalam bidang teknologi maklumat, dua kaedah ini amat terhad. Oleh itu, mereka perlu membuka pintu untuk pelaburan luar. Sebagai contoh, Malaysia telah membina Multimedia Super Corridor (MSC) iaitu sebuah kawasan seluas 15kmX59km selatan Kuala Lumpur. Untuk menarik pelaburan asing yang berstatus MSC, Malaysia telah memperkenalkan sebuah senarai yang dikenali sebagai Rang Jaminan (Bill of Guarantees) yang antara jaminannya ialah tiada penapisan internet. Ini bermakna semua orang boleh menggunakan internet dengan bebas termasuklah dengan penjenayah siber.

Faktor seterusnya yang menyebabkan jenayah ini sukar dibendung ialah berbeza takrifan jenayah. Takrifan jenayah siber di antara negara adalah berbeza. Bagi Negara-negara Islam, judi, pornografi, pengiklanan sex adalah suatu jenayah. Oleh itu, Negara tersebut akan lebih memberi tumpuan kepada undang-undang yang berkaitan dan akan mengabaikan undang-undang siber. Dengan adanya takrifan yang berbeza ini, undang-undang siber sukar dikuatkuasakan.

Seterusnya, sikap manusia yang sukar dikawal akan mengakibatkan jenayah siber sukar dibendung.Jenayah ini sering dilakukan oleh manusia yang mempunyai kelakuan yang negative. Salah satu sebab penjenayah menyerang system hanya sekadar suka-suka ataupun ingin mencuba ilmu yang baru mereka pelajari. Kebanyakan mereka ini adalah remaja. Hal ini demikian kerana mereka belum cukup matang untuk berfikir tentang akibat jenayah yang mereka lakukan. Sebenarnya mereka ini mahir tentang computer tetapi mereka telah salah guna kemahiran yang dimiliki oleh mereka.Oleh itu, undang-undang siber tidak bermakna lagi jika masih terrdapat orang yang bersikap negative dan menggunakan kemajuan computer ke arah negative.

Jenayah siber ini akan berlaku adalah disebabkan oleh beberapa factor yang penting.Antara punca yang berlakunya jenayah siber ialah kemunculan Internet sebagai alat komunikasi terkini. Maklumat-maklumat yang dipaparkan di berjuta-juta laman weeb tidak dapat dikawal oleh sesiapa dan ini akan menyebabkan Berjuta-juta laman web dihidupkan. Oleh itu, bermacam-macam maklumat yang tidak kira sama ada benar atau salah akan disebarkan melalui internet. Selain itu, penjenayah siber yang tamak ataupun yang terdendam akan melakukan pencurian, pemalsuan data, meletakkan virus dan sebagainya untuk mencapaikan matlamat mereka. Kesalahan jenayah ini dimudahkan lagi dengan ramai pengguna internet yang tidak celik computer serta tidak berhati-hati apabila memberi maklumat peribadi mereka di internet.

Selain itu, computer yang seenang diguna setelah banyak perubahan dilakukan atasnya juga menyebabkan jenayah siber tersebar. Banyak kemudahan telah ditambah dalam komputer seperti penawaran perkhidmatan melalui Internet. Ini mendorong ramai orang giat dalam belajar guna computer sama ada akan guna ilmu pengetahuan computer dalam perkara yang bermanfaat atau jahat.

Sikap manusia yang sukar dikawal juga merupkan salah satu punca jenayah siber tersebar kerana jenayah siber sering dilakukan oleh manusia yang mempunyai kelakuan negative. Sesetengah manusia hanya mementingkan hasilnya dan tidak ambil peduli akan cara mereka menggunakan, walaupun itu merupakan perlakuan yang salah. Terdapat juga sesetengah orang menyerang system sekadar suka-suka ataupun ingin menggunakan ilmu yang baru mereka pelajari. Kebanyakan mereka ini adalah golongan remaja. Mereka tidak sedar apa yang dilakukan oleh mereka itu adalah perbuatan yang salah dan tidak berfikir secara rasional sebelum berbuat sesuatu.

Punca seterusnya adalah masyarakat yang kekurangan pengetahuan dalam pengendalian computer. Kebanyakan penjenayah siber ini adalah golongan berpengetahuan ataupun professional dalam pengendalian computer. Namum demikian, ilmu pengetahuan orang ramai tentang pengendalian computer yang cetek merupakan salah satu punca. Orang ramai sering menjadi sasaran golongan penjenayah siber ini kerana mereka tidak ketahui cara-cara untuk mengelak diri daripada ancaman jenayah siber.

Ibu bapa yang mementingkan kerjayaan sendiri dan mengabaikan anak-anak mereka akan menyebabkan anak-anak terlibat dalam jenayah siber ini. Mereka tidak mengambil masa untuk menemani anak mereka melayari internet tetapi hanya tahu member kekayaan kepada anak dan ini akan mengabaikan fikiran mereka. Anak yang ingin mendapat perhatian daripada ibu bapa mereka dengan melakukan pelbagai jenayah seperti jenayah siber.

Walau bagaimanapun, kita kena mengambil langkah untuk melindungi system computer kita sendiri. Kita perlu melengkapkan diri sendiri dengan ilmu pengetahuan computer dan mungkin kita boleh lindungi system computer dengan perisian yang ada di pasaran.Dengan adanya pengetahuan ini, kita tidak mudah ditipu oleh pihak lain melalui layaran internet dan dapat membezakan antara maklumat yang betul atau salah.
Selain itu, kelas computer juga harus diwajibkan di semua sekolah untuk mengajar pelajar tentang pengetahuan computer serta internet di samping menjelaskan langkah untuk mengelakkan diri pelajar daripada menjadi mangsa jenayah siber. Melalui pelajaran ini, pelajar akan lebih memahami tentang kewujudan jenayah ini dan elakkan diri daripada melakukan jenayah ini.

Selain pelajar yang perlu menerima pengetahuan computer, pihak kerajaan juga perlu menyediakan lebih banyak kursus computer kepada semua pengawai kerajaan ataupun pekerja yang terlibat dalam transaksi di internet supaya mereka boleh tingkatkan keselamatan di alam siber.

Untuk menangani jenayah siber ibu bapa perlulah meluangkan masa yang lebih untuk menemani anak mereka semasa mereka melayari internet. Ibu bapa bukan sahaja perlu mengawasi anak melakukan jenayah malah perlu juga mengelakkan mereka daripada menjadi mangsa jenayah siber. Oleh itu, semua pihak perlu bekerjasama untuk membendung kes-kes jenayah seperti ini.
Back to top Go down
 
JENAYAH SIBER
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: