Pengajian Am STPM P1 P2 P3
Sila "Login" sekiranya anda sudah mendaftar dan sila "register" sebagai ahli. Terima Kasih kerana menyokong Forum diskusi ilmu ini.

~Admin~
Pengajian Am STPM P1 P2 P3

Forum Untuk STPM Pengajian Am
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
"... Diharapkan ruangan forum ini memberi manfaat kepada pelajar... Gunakan sebaik mungkin segala informasi dan maklumat....Semoga Kejayaan Milik Anda... Aminnn."

Share | 
 

 APEC(KERJASAMA ekonomi ASIA PASIFIK)

Go down 
AuthorMessage
cg sue
Admin
Admin
cg sue

Posts : 1606
Join date : 16/05/2009
Location : Sibu

PostSubject: APEC(KERJASAMA ekonomi ASIA PASIFIK)   Mon Jun 17, 2013 10:30 am

Secara Ringkasnya APEC =

- Perjuangkan perdagangan bebas bagi negara anggotanya,
- pasaran terbuka bagi negara anggotanya,
- Kerjasama ekonomi antara negara anggota,
- Kerjasama ekonomi antara negara serantau,
- Sependapat dalam isu antarabangsa,
- Memerangi rasuah(sidang di CHILE)

- Memerangi keganasan(KOREA SELATAN)

_________________
Quote :
Sedikit pengetahuan yang dilaksanakan jauh lebih berharga daripada pengetahuan tapi tidak digunakan
Back to top Go down
http://pengajianamkertas2-cikgusue.blogspot.com
cg sue
Admin
Admin
cg sue

Posts : 1606
Join date : 16/05/2009
Location : Sibu

PostSubject: Re: APEC(KERJASAMA ekonomi ASIA PASIFIK)   Mon Jun 17, 2013 10:33 am

SUMBER : wikipedia.org

Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) merupakan satu forum ekonomi sekumpulan negara yang bersempadan dengan Lautan Pasifik. Antara isu yang dibincangkan ialah ekonomi serantau, kerjasama, perdagangan dan pelaburan. Negara-negara ini mewakili 60 peratus eknomi seluruh dunia. Sekretariat APEC berpusat di Singapura. APEC mengadakan persidangan kemuncak setiap tahun yang dihadiri oleh ketua kerajaan setiap negara ahli. Lokasi persidangan bergilir-gilir antara negara-negara ahli.

APEC = Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) merupakan satu forum untuk 21 buah negara Rim Pasifik (Ekonomi rasmi Ahli) yang bertujuan untuk menggalakkan perdagangan bebas dan kerjasama ekonomi di seluruh rantau Asia Pasifik. Ia telah ditubuhkan pada tahun 1989 sebagai tindak balas kepada pergantungan yang semakin meningkat ekonomi Asia Pasifik dan kemunculan blok perdagangan serantau di bahagian-bahagian lain di dunia, untuk kebimbangan bahawa sangat perindustrian Jepun (ahli G8) akan datang untuk menguasai aktiviti ekonomi di rantau Asia Pasifik;. dan mewujudkan pasaran baru bagi produk pertanian dan bahan-bahan mentah di luar Eropah (di mana permintaan telah menurun).

APEC berusaha untuk meningkatkan taraf hidup dan tahap pendidikan melalui pertumbuhan ekonomi yang mampan dan untuk memupuk semangat kemasyarakatan dan menghargai kepentingan bersama di kalangan negara-negara Asia Pasifik. APEC termasuk negara perindustrian baru, walaupun agenda perdagangan bebas adalah isu sensitif bagi NIE membangun pada masa yang APEC ditubuhkan, dan bertujuan untuk membolehkan negara-negara ASEAN untuk meneroka peluang pasaran eksport baru bagi sumber asli seperti gas asli, serta mendapatkan integrasi ekonomi serantau (integrasi industri) melalui pelaburan langsung asing. Ahli-ahlinya menguasai kira-kira 40% daripada penduduk dunia, kira-kira 54% daripada keluaran dalam negara kasar dunia dan kira-kira 44% daripada perdagangan dunia.


Mesyuarat tahunan Pemimpin Ekonomi APEC dihadiri oleh ketua-ketua kerajaan dari semua ahli-ahli APEC kecuali Republik China (yang diwakili oleh seorang pegawai peringkat menteri di bawah nama Chinese Taipei). Lokasi mesyuarat berputar setiap tahun di kalangan negara-negara anggota, dan sehingga 2011, satu tradisi yang terkenal melibatkan pemimpin menghadiri berpakaian dalam pakaian kebangsaan ahli tuan rumah.

_________________
Quote :
Sedikit pengetahuan yang dilaksanakan jauh lebih berharga daripada pengetahuan tapi tidak digunakan
Back to top Go down
http://pengajianamkertas2-cikgusue.blogspot.com
cg sue
Admin
Admin
cg sue

Posts : 1606
Join date : 16/05/2009
Location : Sibu

PostSubject: Re: APEC(KERJASAMA ekonomi ASIA PASIFIK)   Mon Jun 17, 2013 10:37 am

Keratan Akhbar tentang APEC : Rujukan - bharian.com.my


Kerjasama ekonomi mampu makmurkan pertumbuhan serantau
 
16 Nov hingga 20 Nov 2009, tumpuan dunia sudah pasti ke Singapura yang menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) 2009. Kehadiran pemimpin daripada 21 negara anggota forum itu dilihat penting kerana laporan yang disiarkan kumpulan ekonomi itu kelmarin menyebut eksport anggota Apec adalah 2.8 kali ganda serta import 1.9 kali ganda antara negara anggota berbanding dengan negara bukan anggota Apec.
 
Menurut laporan itu juga, daripada 1989 hingga 2007, pertumbuhan ekonomi negara anggota Apec adalah sekitar 6.1 peratus, iaitu lebih tinggi daripada pertumbuhan ekonomi dunia sekitar 5.8 peratus. Dalam tempoh sama itu juga, jumlah keseluruhan eksport Apec meningkat AS$6.2 trilion (RM21.7 trilion), iaitu purata peningkatan sebanyak 9.5 peratus setahun.
 
Dunia sudah pasti mengakui bahawa kerjasama ekonomi membabitkan negara anggota Apec yang turut dianggotai kuasa besar ekonomi dunia, jelas memberikan kemakmuran kepada rantau ini. Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan, Korea Selatan, Singapura serta Hong Kong adalah antara kuasa besar ekonomi dunia dan sudah pasti ia jelas memberikan keuntungan kepada negara membangun yang turut menjadi anggota Apec.
 
Sudah pasti, Malaysia antara negara anggota asal kerjasama ini, yang ditubuhkan pada 1989 mendapat banyak manfaat bagi membangunkan ekonomi dan perdagangan negara dengan memperoleh pelbagai maklumat dan maklum balas daripada negara maju.
 
Bagaimanapun, ramai penganalisis ekonomi dan politik yang berhimpun di Pusat Konvensyen Suntec City, Singapura, turut berpendapat isu ekonomi bukan tumpuan utama pemimpin besar dunia, walaupun dalam keadaan ekonomi dunia yang masih tidak menentu.
 
Kehadiran julung kali Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama ke Asia Tenggara dengan tujuh daripada 10 negara ahli Asean turut menjadi anggota Apec jelas mencuri perhatian. Obama pasti tahu bahawa betapa pentingnya kestabilan rantau Asia Tenggara kepada iklim ekonomi dunia kerana ia mampu mengubah senario ekonomi dunia, selain pelaburan besar syarikat negara itu ke rantau ini.
 
Justeru, walaupun masih belum ada pengumuman rasmi, Obama dijangka mengadakan pertemuan dengan semua tujuh pemimpin Asean termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Malah, Perdana Menteri yang tiba ke Singapura hari ini, mempunyai jadual ketat dengan mengadakan pertemuan dua hala dengan beberapa Ketua Kerajaan anggota Apec.
 
Antara yang sudah mengesahkan pertemuan dengan Najib adalah Presiden Russia, Dmitry Medvedev; Perdana Menteri Australia, Kevin Rudd; Presiden Chile, Michelle Bachelet Jeria serta Presiden Vietnam, Nguyen Minh Triet. Malaysia sememangnya dihormati dalam bidang ekonomi dunia walaupun, perdagangan serta ekonomi negara masih jauh jika dibandingkan dengan Hong Kong, Taiwan atau negara jiran, Singapura tetapi kesungguhan negara dalam membangunkan ekonomi amat dipuji masyarakat perniagaan dunia.
 
Ramai antara mereka yang masih tidak lupa bagaimana Malaysia mengambil pendekatan yang dilihat amat radikal bagi menghadapi krisis kewangan dunia antara tahun 1997 dan 1998 apabila menambat nilai ringgit kepada dolar Amerika. Pendekatan radikal dalam melindungi ekonomi negara diteruskan lagi tahun lalu, apabila Perdana Menteri mengumumkan dua Pakej Rangsangan Ekonomi yang membabitkan perbelanjaan hampir RM100 bilion.
 
Semua ini, membuktikan betapa Malaysia amat komited dalam melindungi ekonomi domestik selain meneruskan pelbagai pembaharuan dalam menarik pelaburan langsung asing (FDI). Dasar liberalisasi beberapa sektor perniagaan dan perkhidmatan yang diumumkan baru-baru ini, jelas disambut baik masyarakat perniagaan antarabangsa, sekali gus membuka ruang kepada lebih banyak FDI mengalir masuk ke Malaysia.
 
Apa yang pasti, Apec 2009 bukan saja pentas untuk Malaysia mempelajari dan membangunkan ekonomi negara tetapi juga ruang terbaik bagi negara membangun seperti Peru, Filipina dan Mexico mempelajari pengalaman negara untuk meningkatkan perdagangan mereka walaupun pada saat tidak menentu.
 
Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dipetik sebagai berkata, Malaysia akan menggunakan pentas Apec untuk menghuraikan penstrukturan semula ekonominya dalam transformasi pertumbuhan domestik. Beliau yang dijemput untuk membentangkan kertas kerja mengenai kejayaan Malaysia melaksanakan beberapa langkah ekonomi bukan konvensional bagi mengurangkan kemerosotan ekonomi global terhadap negara.
 
Apa yang pasti, Sidang Kemuncak Apec 2009 di Singapura ini, juga sebenarnya medan terbaik negara mempromosikan Koridor Pembangunan Ekonomi, Iskandar Malaysia yang dilancarkan pada 2006. Iskandar Malaysia seluas 2,200 kilometer persegi, dua kali ganda luas daripada Singapura kini, sudah mampu menarik pelaburan asing dan domestik berjumlah hampir RM46 bilion.
 
Projek mega itu, yang mengambil masa 25 tahun untuk siap sepenuhnya, adalah impian Malaysia untuk mewujudkan satu kawasan pembangunan ekonomi metropolis setaraf yang ditawarkan di Hong Kong dan Shenzhen, China serta Singapura. Komitmen kerajaan memajukan Iskandar Malaysia terbukti apabila syarikat berkaitan kerajaan (GLC) utama negara, Khazanah Nasional Bhd diberikan tanggungjawab untuk menarik FDI ke kawasan berkenaan.
 
Sebagai Pengerusi Bersama Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), Najib sudah pasti akan menggunakan kesempatan itu, sebagai ‘jurujual’ utama negara bagi menarik pelabur asing atau lebih tepat masyarakat perniagaan dalam negara anggota Apec, melabur di Iskandar Malaysia.
 
Sudah pasti Apec 2009 akan menjadi wadah terbaik bagi ketua kerajaan dan masyarakat perniagaan dunia untuk meneroka peluang baru bagi meningkatkan tahap ekonomi dan perdagangan negara atau syarikat masing-masing.
 
Segala omongan dan dakwaan bahawa Apec adalah sidang untuk ‘bercakap kosong’ tanpa sebarang tindakan konkrit diambil bagi membantu mengurangkan jurang kekayaan antara negara maju dan membangun seharusnya ditangkis dengan satu deklarasi pemimpin negara anggota yang jitu, sejajar temanya tahun ini, ‘Mengekalkan Pertumbuhan, Menghubungkan Rantau’.

_________________
Quote :
Sedikit pengetahuan yang dilaksanakan jauh lebih berharga daripada pengetahuan tapi tidak digunakan
Back to top Go down
http://pengajianamkertas2-cikgusue.blogspot.com
cg sue
Admin
Admin
cg sue

Posts : 1606
Join date : 16/05/2009
Location : Sibu

PostSubject: Re: APEC(KERJASAMA ekonomi ASIA PASIFIK)   Mon Jun 17, 2013 10:40 am

Keratan Akhbar dari : http://www.harian-metro-online.com

KETUA NEGARA APEC IKRAR PACU REGIM PERDAGANGAN BEBAS

YOKOHAMA: Ketua negara Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) yang berakhir di sini, sebentar tadi berikrar untuk memberi tumpuan dalam menyegerakan regim perdagangan bebas di rantau berkenaan.

Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan, berkata semua 21 ketua negara APEC bersetuju untuk meningkatkan lagi kerjasama dalam memastikan kestabilan dan pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh.
Dalam satu kenyatan bersama, pemimpin APEC bersetuju untuk mewujudkan Perjanjian Perdagangan Antara Pasifik (FTAAP) sebagai satu wawasan yang unggul dan meneroka langkah bagi menjadikannya sebagai kenyataan.


“Kami bersetuju bahawa masanya tiba untuk APEC menterjemahkah FTAAP daripada satu syor kepada wawasan yang lebih konkrit,” kata kenyataan itu.

_________________
Quote :
Sedikit pengetahuan yang dilaksanakan jauh lebih berharga daripada pengetahuan tapi tidak digunakan
Back to top Go down
http://pengajianamkertas2-cikgusue.blogspot.com
cg sue
Admin
Admin
cg sue

Posts : 1606
Join date : 16/05/2009
Location : Sibu

PostSubject: Re: APEC(KERJASAMA ekonomi ASIA PASIFIK)   Mon Jun 17, 2013 10:42 am

Lagi berita tentang APEC di : http://www.antaranews.com

Surabaya (ANTARA News) - Perdagangan di antara anggota Kerja Sama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) dinilai telah menyelamatkan ekonomi negara-negara Asia Pasifik di tengah perlambatan pertumbuhan ekonomi dunia.
 
"Pada tahun lalu, perdagangan di antara negara-negara anggota APEC tumbuh 3,9 persen di tengah kontraksi 1,8 persen untuk kawasan lain. Faktor inilah yang menjaga pertumbuhan ekonomi Asia Pasifik," kata Direktur Unit Kebijakan APEC, Denis Hew, dalam pernyataan di Surabaya, Sabtu.
 
Perdagangan intra-APEC itu, menurut Hew, salah satu faktor penting yang membuat produk domestik bruto di kawasan Asia Pasifik tumbuh 4,1 persen, jauh lebih tinggi dari pertumbuhan dunia yang diperkirakan hanya mencapai 3,2 persen.
 
Hew mengatakan bahwa momentum yang baik itu perlu dijaga dengan mempertahankan kebijakan perdagangan yang terbuka dan bebas.
 
"Kami berharap APEC dapat menyerukan kepada komunitas global menahan diri dari kebijakan proteksionis yang menghambat perdagangan bebas," kata Hew.
 
Selain perdagangan intra-APEC, Hew berpendapat bahwa pertumbuhan ekonomi tinggi yang dicapai oleh Asia Pasifik juga didorong oleh investasi dan konsumsi domestik.
 
"Meskipun ekspor ke Eropa turun, negara di kawasan Asia Tenggara dan Amerika Latin justru menikmati pertumbuhan ekonomi yang kuat karena besarnya konsumsi domestik dan investasi," kata Hew.
 

Hew mencatat, Chile berhasil menaikkan total investasi asing sampai 53 persen pada tahun lalu sementara Peru 34 persen. Di Asia Tenggara, Filipina, Thailan, Vietnam dan juga Indonesia mencapai hal serupa.

_________________
Quote :
Sedikit pengetahuan yang dilaksanakan jauh lebih berharga daripada pengetahuan tapi tidak digunakan
Back to top Go down
http://pengajianamkertas2-cikgusue.blogspot.com
Sponsored content
PostSubject: Re: APEC(KERJASAMA ekonomi ASIA PASIFIK)   

Back to top Go down
 
APEC(KERJASAMA ekonomi ASIA PASIFIK)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pengajian Am STPM P1 P2 P3  :: PENGAJIAN AM MODULAR :: PENGAJIAN AM PENGGAL 3-
Jump to: